2de editie Hoogeveen on Stage groot succes

6 maart 2019

Ook de tweede editie van het Beroepenfeest Hoogeveen On Stage is een doorslaand succes geworden. Zo’n 630 vmbo- en mavoleerlingen van RSG Wolfsbos en het RvEC maakten dinsdagmiddag kennis met ongeveer 220 beroepsbeoefenaren. Ze spraken enthousiast over beroepen, wisselden visitekaartjes uit en maakten afspraken voor een bedrijfsbezoek.

Klapper

‘Ik heb er zin in’. Stuntman JP de Kam staat voor de achteringang van De Tamboer. Hij heeft het koud en kan niet wachten tot hij kan beginnen. Stond hij vorig jaar nog op 12 meter hoogte op de balustrade van De Tamboer, dit keer heeft hij voor een heel wat warmere stunt gekozen als openingsact. ‘Ik moet jullie warm welkom heten en daar kon ik maar één ding bij verzinnen’, zegt de stuntman, die in heel wat films en tv-series heeft gespeeld. Vuur! Hij begint klein met het doven van een vlammetje, eerst met zijn handen en later in zijn mond. Dan spuwt hij letterlijk vuur, maar de klapper moet nog komen. ‘Zijn jullie klaar voor de body burn?’, wil De Kam weten. Er klinkt een flauw ‘ja’, maar wanneer hij aangeeft letterlijk zijn leven voor de jongeren te wagen, moedigen zij hem alsnog luidkeels aan. Niet veel later staat de stuntman van zijn enkels tot zijn armen in brand. Het loopt, uiteraard, goed af. ‘Let’s go met vmbo!’, roept De Kam.

Ware sterren

Op dat moment slaan de deuren van De Tamboer open. Over de rode loper trekken de jongeren als ware sterren naar de grote zaal, waar een podium is gebouwd over de stoelen. De volwassenen die langs de loper een soort van erehaag vormen, zorgen voor een luid applaus. Er klinkt flitsende muziek. Het is een groot spektakel. De zaal is stampvol. ‘Succes met het maken van de matches’, moedigt wethouder Gert Vos in zijn openingswoord de jeugd aan. Het aftellen begint. De energie is voelbaar. Er staan statafels opgesteld, waar in totaal 240 beroepsbeoefenaars zich presenteren aan de leerlingen met als doel de keuze voor een vervolgopleiding gemakkelijker te maken. De jongeren blijken zich uitstekend te hebben voorbereid. Ze vuren heel wat vragen op de professionals af. Was er een ‘match’ tussen een leerling en een professional, dan maakten ze een afspraak voor de Doe Dag op 14 maart. Tijdens deze dag doen de leerlingen praktijkervaring op bij een bedrijf. Daar krijgen ze een kijkje op de werkplek en kunnen ze het beroep zelf ervaren.


De leerlingen stromen over de rode loper de tijdelijke beursvloer op.

« ga terug