Leerlingen doen zelf onderzoek naar vervolgopleiding

8 januari 2018

Voor leerlingen is het vaak een hele klus om na de middelbare school de juiste vervolgopleiding of beroep te kiezen. In samenwerking met het Alfa-College, maakt elke TL4-leerling van RSG Wolfsbos in het examenjaar een profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk is een onderzoek naar een vervolgopleiding of een beroep met als doel erachter te komen of deze opleiding of dit beroep ook écht geschikt is voor hem of haar.

Ruim 90% van de VMBO-leerlingen naar MBO

De leerlingen worden begeleid door zowel hun eigen docenten als door docenten van het Alfa-College in Hoogeveen. Op vier donderdagmiddagen maken zij gebruik van de faciliteiten van de diverse opleidingen en komen op deze manier al vroegtijdig in aanraking met het middelbaar beroeps onderwijs waar ruim 90% van hen het komend schooljaar zijn of haar weg zal vervolgen. De opleidingen en beroepen waar onderzoek naar wordt gedaan zijn heel divers. Ze zijn te onderscheiden in vier hoofdrichtingen: Economie, Landbouw, Zorg & Welzijn en Techniek. Met 49% wordt Zorg & Welzijn het meest gekozen, gevolgd door Economie (34%), Techniek (15%) en Landbouw (2%). Voorbeelden van onderwerpen zijn: “Hoe wordt ik een succesvol evenementenorganisator” (Economie); “Is de opleiding motorvoertuigentechniek geschikt voor mij en waarom” (Techniek); “Hoe wordt ik een succesvolle geitenfokker” (Landbouw) en “Is het beroep verpleegkundige geschikt voor mij en waarom” (Zorg & Welzijn).

Weloverwogen keuze

De gekozen werkwijze dwingt leerlingen vroegtijdig na te denken over hun eigen interesses – wat vind ik leuk -, hun kwaliteiten – waar ben ik goed in – en hun vaardigheden – wat kan ik al én te kijken of de vervolgopleiding of het gekozen beroep hiermee overeenkomt. Het gevolg is een weloverwogen keuze waardoor de kans op uitval kleiner wordt. RSG Wolfsbos en Alfa-college zijn tevreden over de samenwerking en zijn van plan om hier in de toekomst zeker mee door te gaan.


Leerlingen aan het werk met hun profielwerkstuk.

« ga terug