Login
13 april 2022 Leerlingen op excursie bij de boer

De biologie-leerlingen van 4 mavo zijn afgelopen vrijdag op bezoek geweest bij de boerderij van de familie Straathof in Echten. Na een zeer prettige ontvangst en een klein stukje geschiedenis is het tijd om de opdracht uit te delen. We krijgen de opdracht om tijdens de rondleiding te kijken naar maatregelen die door het bedrijf zijn genomen om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen.

Wanneer de rondleiding begint maken we eerst even kennis met mevrouw Tok. Alle leerlingen krijgen de kans op haar te aaien. De verbazing is groot, wat is mevrouw Tok zacht. Daarna volgen de schapen en natuurlijk met lammeren. Het is leuk om te horen hoe ze verzorgt worden. Helaas zijn er 2 lammetjes die niet bij hun moeder kunnen drinken. Deze krijgen de fles en hoe leuk is het dat een paar leerlingen deze mogen geven.

Bij de koeien zien we de melkstal en krijgen we uitleg over het melkproces. In de stal wordt iets verteld over de verschillende soorten voer. De leerlingen mogen de koeien ook uit de hand laten eten, best wel spannen. Het is al snel duidelijk dat de koe alleen maar melk kan geven nadat er een kalf geboren is. Maar waar zijn die kalfjes dan? Daar moeten we voor naar buiten omdat ze in aparte hokken staan. De jongste kalfjes krijgen net de fles en dat is natuurlijk prachtig om naar te kijken. De wat oudere kalfjes staan in een aparte ruimte, dit is een zogenaamde potstal. Ze hebben een mooi bedje van stro en liggen gezellig bij elkaar.

De rondleiding zit erop en we gaan terug naar het startpunt. Hier gaan we met elkaar eten. Maar voordat dat kan gebeuren mag iedereen zelf aan het werk om boter te maken. Een hele uitdaging maar het lukt ons allemaal. Iedereen geniet van de maaltijd. Daarna gaan we met elkaar in gesprek om alle maatregelen die we ontdekt hebben met elkaar te delen. Dat bleken er nog veel meer te zijn dat iedereen had gedacht. Buiten nog even een kleine lichamelijke uitdaging voor we weer naar huis gaan.

Het was een mooie excursie en iedereen heeft er veel van geleerd. Dank voor de familie Straathof voor deze zeer leerzame dag.

Leerlingen op excursie bij de boer
Terug naar het overzicht