Login
8 december 2022 Leerlingen schrijven samen met Amnesty voor mensenrechten

Elk jaar in december voert Amnesty met Write for Rights massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De actie werd afgelopen zaterdag geopend door burgemeester Loohuis in de bibliotheek in Hoogeveen. Ook leerlingen van RSG Wolfsbos schrijven mee voor Amnesty. 

In 2021 deden zo’n 45.000 leerlingen mee aan de actie Write for Rights. Barbara Stallmann, docent Nederlands bij RSG Wolfsbos vertelt: “We vinden het erg belangrijk dat er ook tijdens de lessen op school aandacht is voor mensenrechten. Dit jaar doen we samen met drie klassen van RSG Wolfsbos mee aan de actie Write for Rights. We schrijven bijvoorbeeld brieven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. De brieven sturen we naar autoriteiten om te vragen om gerechtigheid.”

Naast het schrijven van brieven, heeft RSG Wolfsbos Marisa Grotens van Amnesty International gevraagd om gastlessen te komen geven op school. Zij kon de leerlingen nóg meer vertellen over het werk van Amnesty International en over de verhalen achter de personen aan wie de leerlingen schrijven. Amnesty koos voor Write for Rights tien personen uit voor wie zij wereldwijd actie vraagt. RSG Wolfsbos schreef voor vijf van deze personen brieven. Barbara Stallmann: “Onze leerlingen waren onder de indruk van de verhalen achter deze personen en ook van het werk van Amnesty: de massale aandacht voor een zaak kan vaak nét dat extra zetje geven om verandering te brengen. Soms helpt de aandacht om mensen vrij te krijgen, soms wordt er gerechtigheid of bescherming door gerealiseerd. Het schrijven van brieven en kaarten heeft dus écht zin.”

 

Leerlingen schrijven samen met Amnesty voor mensenrechten
Terug naar het overzicht